The Geeky Gimp

Efter förra veckans olycka så spenderar jag mer tid än vanligt framför datorn. När Herr Doktor dunkade papperet med en månads sjukskrivning på bordet framför mig och sa "nu tar du det jävligt lugnt" så var det alltså dags att kanalisera om vuxen-dampen från klättring, skidåkning, cykling, paddling och annat jävulskap till... något riktigt nördigt.

Steg 1. Se till att installera Linux-distributionen från Ubuntu på nya jobbdatorn och få det att snurra.

Steg 2. Få igång fungerande utvecklingsmiljö för Rails-projekt.

Steg 1 - Ubuntu
Ja, för helvete, klockrent! Installationen trillade på fint och datorn startade upp blixtsnabbt. Om jag inte ska programmera på en dator så behöver jag inte mer än Firefox, ungefär 10 add-ons och 10 Greasemonkey-script. Så det var snabbt fixat. Enda strulet med hela installationen var att installationsprogrammet inte kände av rätt grafikkort rakt av utan jag fick ta hjälp av Lelle, min geek-idol, för att få det rätt. Sen blev det lite överkurs när det var dags att slänga på Beryl. Men nu har jag helt plötsligt en dator som vilken liten fjortis som helst måste vara avundsjuk på! Det lilla jag har sett av Vistas 3D-vyer känns lite lamt i sammanhanget.


Video: Såhär fint kan Ubuntu med Beryl se ut.

Rekommenderar jag Ubuntu? Absolut! Är du intresserad att prova? Gå till Ubuntus hemsida och ladda ner CD-image. Bränn den och du har en så kallad Live CD. Allt du behöver göra är alltså att boota om datorn men välja att starta den från en CD-skiva. Nu kör din dator Linux helt utan att installera något! Om du vill installera på hårddisken finns sen en installations-icon att klicka på på skrivbordet.

Steg 2 - Utvecklingsmiljö för Rails-projekt
Jadå, jodå, det gick bra. Till slut. Var lite strul att få alla detaljer på plats men pakethanteraren Synaptics funkar fint. Kom sen ihåg att det är Aptana som tagit över utvecklingen av RadRails.

Det här består min utvecklingsmiljö av för mitt Rails-projekt:
  • Ruby on Rails. Här är en installationsguide.
  • MySQL. Följde med Ubuntu direkt från scratch? Har glömt.
  • Aptana. Faktiskt en riktigt fin utvecklingsmiljö.
  • Google och on-line dokumentation av Rails API
  • Firebug - add-on till Firefox som dominerar så totalt. Håller koll på allt från HTML till Ajax-postbacks. Javascript-debugging. Hur kunde jag leva utan?
  • MySQL Administrator. Installeras via pakethanteraren.
  • Lelle på ICQ. Fan, utan Lelle är jag, än så länge, ingenting. Tack för allt stöd!
Mer tror jag inte det är.

Det jag kämpade med bra många timmar var att få igång en vettig databashanterare. Försökte köra DBDesigner4 via wine (eftersom jag inte fick igång native-varianten) men det var för buggigt. Så än så länge får jag leva med SQL Administrator. Jag är inte imponerad. Det är helt klart det sämsta hitils med att bara använda fria programvaror. Någon som har något tips?

Jag slänger på taggen "Så totalt jävla ointressant" på det här inlägget. Någon där emot?

Comments

Anonymous said…
Jag tyckte faktiskt det var intressant, kanske för att jag gjort samma sak två ggr och också använt mig av elit-Lelle för att klara av det..:)
Anonymous said…
Lelle rules.