Allt on-line

Jag har precis installerat om min bärvara dator. Igen. Precis innan det installerade jag om datorn på jobbet. Igen. Och så lite ångest ett tag att inte något viktigt försvunnit på vägen. Jag använder dessutom ofta andras datorer, mina föräldrars, kompisars, Internetcaféer på resa och så vidare. Det har därför blivit så att jag sakta men säkert flyttat över allt till olika servrar runt om i världen. Har jag tillgång till Internet, så har jag tillgång till min data. Att bränna CD-skivor, DVD-skivor och köpa extra hårddiskar är inte min grej, jag litar mer på Google och Yahoo! än på mig själv.

Nåväl, till saken. Det här är mina bästa tips.

Flickr - bilder on-line
Jag är kär i Flickr. I över två år har jag haft ett Pro Account och ännu har jag inte annat än gott att säga om dom. Jag fotar, laddar över på datorn och grovsorterar och laddar sedan upp på Flickr. Sätter lite taggar och lägger i set. Sen hittar jag mina bilder! 7000 bilder har jag nu on-line. Mina foton

Gmail - e-post
Så överlägset. Varje gång jag loggar in på Hotmail så blir jag övertygad om Microsofts förestående undergång.

Google Docs - dokument
Ordbehandling, kalkylark och presentationer. Fungerar smidigt med inbyggd versionshantering. Inga problem att jobba flera personer mot samma filer. Exportera till alla vanligt förekommande filtyper som PDF, Word, Excel och PowerPoint.

Google Calendar - kalender
Personlig kalender. Dela kalendrar med kompisar. Skapa kalender för fjällstugan. Publika kalendrar, privata kalendrar. Påminnelser. Synkronisera med mobiltelefon. Och så vidare.

Google Reader - RSS-läsare
Suverän RSS-läsare. Hur överlevde jag förut?

Foxmarks - bookmarks/favoriter (kräver Firefox)
Det första jag gör vid varje ominstallation är att installera Firefox och sedan Foxmarks. Sen får jag logga in mot deras server och några sekunder senare har jag alla mina favoriter på datorn. Lägger jag till en ny favorit så dyker den automatiskt upp på jobbet och vice versa. Behöver jag komma åt mina favoriter från till exempel ett Internetcafé så är det bara att surfa in på deras hemsida och logga in där.

YouTube - video
Ibland filmar jag med min lilla digitalkamera. Jag skulle gärna se något liknande Flickr som stödjer film i bra kvalité. Nu har jag laddat upp lite till YouTube men kvalitén blir riktigt risig. Någon som har något bra tips?


Är du lite nervös av dig så går det bra att köra backup på de flesta av Googles tjänster. Här är en liten guide som visar hur du går till väga.
Backup your Google Apps data


OK, det var nog det. Någon annan som har några tips på smarta on-line-tjänster?

UPDATE! Har skrivit lite om Dropbox, en riktig favorittjänst!

Comments

Anonymous said…
Du är kär i Flickr. Jag är kär i Flickor.
Pär said…
Käre anonym.

Du har bättre smak än vad jag har.
jwi said…
Tusen tack för länken om hur man sparar filer på internet. 1 GB gratis backup, jisses, här ska tankas filer.