Tre till

Jag fortsätter med mitt Douglas Coupland-plöjande.

Shampoo Planet
En relativt underhållande historia om ungdommar på väg att bli vuxna i västra USA. Ingen klassiker men jag kom in i den tillslut och den har några roliga poänger.

Betyg: PPP

Hey Nostradamus!
Nä, det här gick inte alls. Boken handlar, precis som Girlfriend in a Coma, delvis om en tjej som är död. Skrivit med henne som huvudperson. Här är det en massaker i en skola och bla bla bla. Jag tycker såna här böcker är sjukt ointressanta och i kombination med att jag inte över huvudtaget gillar sorgliga böcker så la jag ner den här efter sisådär 50 sidor.

Betyg: (vet ej)

Tio noveller (Polaroids from the Dead)
Ganska sent en kväll tände jag några ljus, satte på en Lee 'Scratch' Perry-skiva och lutade mig tillbaka i fåtöljen med en kopp Jamaica herbal tea. Och började läsa Tio noveller. Alla tio novellerna kretsar kring en Grateful Dead-konsert i San Francisco i början av 90-talet. Eftersom den taffliga svenska titeln inte avslöjade något om detta så är det självklart, för ett Dead Head som mig, en jävligt trevlig överraskning! Det är ingen tjock bok det här, ca 80 sidor. För mig hade det gärna kunna fortsätta med 80 sidor till, det här var bra! Eftersom jag lånar böckna på biblioteket så läser jag vissa på engelska och vissa på svenska. Det här är den första av böckerna där jag verkligen reagerade på översättningen. OK, det finns inte så många Grateful Dead-fans i Sverige, men den engelska titeln betyder ju något och beskriver innehållet. Att bara översätta det med "Tio noveller" är dåligt. Nä, Jessica Gedin har inte lyckats särskillt bra med sitt jobb. Så det blir inte toppbetyg, kanske återkommer jag med nya uppgifter om jag får tag i samlingen på engelska.

Betyg: PPPP

Nu har jag två böcker kvar som jag kan låna på biblioteket, Generation X och Livet efter Gud. Vad ska jag göra sen? Några tips?

Comments

jwi said…
Generation X kommer du att gilla.

Har du läst Yoshimoto Banana? Gillar du Copland kan jag nästan garantera att du gillar henne. Kök finns översatt till svenska, (Kitchen på engelska) den är fin.

Tusen Tranor av Kawabata förstås om du vill läsa klassisk, god Japansk litteratur.

Fiktioner av Borges har kommit i en ny svensk översättning. Han är fanimig kungen.

Du har mail.