Den langa resan mot stranden...

Jag pa pickup


Den fina iden att aka upp till en icke turistig region i bergen och sen lifta over till andra sidan visade sig vara ett mycket intressant drag for min spanskatraning. Det borjade med att busschaffisen blev minst sagt forvanad over att jag skulle kliva av i den lilla staden San Juanito. Kallt som fan var det ocksa, kring -5C. Vilket innebar att det ar -5C inne i husen ocksa. Att forklara for en Mexican att ett hus kan vara varmt fastan det ar kallt ute ar ungefar lika enkelt som att forklara nollvisionen. Sa jag satt och varmde mig vid brasan i lobbyn. Snackade med nagra snubbar som var tillfalliga datalarare pa skolan och som tog med mig till den enda sondagsoppna baren. Goddam. Det var en annorlunda upplevelse. Lokalen var kanske 30 kvadratmeter stor. 50 fulla Mexicanare, inga kvinnor. En svensk. Jahopp, bara att snacka pa for fullt. Alla ville komma fram och saga hej. Fin stamning, speciellt nar dom forstod att jag inte var amerikan och gillade Mexico. Fick manga vanner, en forklarade att nu nar vi var var kompisar sa skulle han gora vad som helst for mig. Och att han hade en Uzi. Vilket var bra att ha om man inte ville ha problem. Just den snubben hade ocksa bott 5 ar till och fran i Denver. Han kunde typ 100 engelska ord.

Vagarbetare
Vagarbetskompisar

Dagen efter hoppade jag in i lastbil och borjade tuffa over bergen. Bytte efter ett tag till en pickup och var javligt nojd med mig sjalv. Det har gick ju hur enkelt som helst! Eh, sen tog det stopp och jag blev staende med 10-15 vagarbetare. Hela tiden hade jag sett vagarbetare som bara statt och vantat utan att fatta vad dom vantade pa. Till slut forstod jag att eftersom det snoat ett par dagar tidigare sa var vagen blot och da gar det inte att bygga vag! Sa varje dag i ett par veckor skulle dom aka en timme efter vagen for att med hjalp av diesel starta en brasa och sen sta och vanta pa att vagen var torr. Ehh... jag holl pa att typ do av tristess efter tre timmar. Tre timmar utan att en enda bil passerade. Jag var nastan installd pa att sova efter vagen nar jag till slut fick hoppa in i en skruttig Jeep. Och helvete vad vagen blev dalig. Som mest gissar jag att det var 30 cm gyttja vi korde i. Motte en lastbil som det kommer att ta ett tag att fa loss. En annan som kom glidande sidledes. Men kvinnan i Jeepen korde bra och sa at sin treariga dotter att halla i sig nar det blev som guppigast. Annars kunde hon sla i huvudet. Barnbilstol? Bilbalte? Well...

Sno pa vagen
Jeeping Mexico

Sen borjade det bli riktigt roligt nar jag kande mig illamaende av den burrito som en av vagarbetarna gav mig. Sa jag bad kvinnan stannan och sa klev jag ut och kraktes. Hurra! Sa javulskt roligt. Hon skulle bara till en liten by utan hotell sa om jag inte fick nagon ny skjuts skulle det bli camping i snon med en harlig magsjuka. Just da var livet inte sa roligt. Vi blev omkorda av en pickup som vi sen lyckades fa att stanna. Det var ett par trevliga gentlemen fran Chile som skulle dit jag ville. Lyckades klara mig fram till byn med bara en spya till. Skakade nar jag fick mitt hotellrum och hade sen nagra riktigt jobbiga timmar innan jag somnade och vaknade med livet i behall. Sonen i huset var saklart lakare och gav mig lite medicin och allmana tips. Satt sedan och snackade med honom den tid jag var vaken under de tva och en halv dagarna jag spenderade dar. Annars gjorde jag ingenting.

Hur som. Sen hopade jag pa bussen for att aka ner mot kusten for att fa se en strand en gang under denna semester. 5 timmar trodde dom att resan ner till Hermosillo skulle ta och sen en buss till kusen pa typ en timme. Well... 10 timmar efter att bussen skulle gatt var vi framme. Sa ar det har. Man ska alltid fraga mer an en person. Man ska aldrig ta nagot for givet. Men exakt alla ar trevliga! Mañana.

Sa den stora fragan om boots. Jag skjot lite pa det for att slippa slapa pa dom under resan. Sa har jag nu spenderat nagra timmar har i Hermosillo for att hitta ett par. Men dom ar sa helvetes fula har. Sa da forsoker jag forklara hur jag vill att mina ska se ut. "Ahh, stilo Chihuahua!". Sa, goddam, om det inte sker nagot under sa blir det inga boots at mig! Helvete.

Tog och kopte mig ett par glasogon idag. Hittade antligen en modell som funkade och det var riktigt billigt. Det roligaste med det var att jag fragade om jag kunde betala med Visa. Joda, det gar fint, men da maste du betala moms. Sa enkelt, allt som ar kontant ar skattefritt. Snackade med den franske hotellagaren i Chihuahua och han berattade att skattemyndigheten kom och fragade hur mycket han tjanade, utan att vilja se kvitton. Sen fick han betala 2% av det i skatt. Men sa riskerar man ocksa att trilla ner i ett hal varje gang man gar pa en trottoar.

Och nu regnar det. Sa jag kanske aker till stranden imorgon istallet... Det ar roligt med stader har! Annars sticker jag norrut pa typ mandag eller tisdag tror jag. Ytterliggare sjukt manga timmar i buss for att forst na Albuquerque och sedan Denver.

Comments