Norska ord jag försöker användaSåhär ser mitt nya, stora rum ut

Lite allmän update. Såhär ser alltså mitt nya rum ut. Koseligt. Trivs riktigt fint med mina kollektiv-polare. I lördags när jag satt hemma och vilade rösten så såg Rakel, Erland och jag på Chocolate medan katten satt brevid och spann. Efter vila fredag och lördag så blev det klättring i Hell med Cajsa och Anders (Wow! Vilken skräll!). Det var fan helt OK. Blött och kallt såklart, men helt OK ändå. Bara det inte regnar allt för mycket kan man nog klättra året runt här. På kvällen hämtade jag en TV-bänk, till min icke existerande TV, och blev sen bjuden på pizza av Kjell och Nina. Satt och snackade med dom ganska länge, väldigt trevliga! Med det också sagt att min hals faktiskt har börjat återhämta sig, yeah!

Lite norska har jag hunnit lära mig på bara några veckor. Här är några ord som jag försöker lägga in i min svenska för att göra det enklare för alla att förstå mig.

avis - tidning
is - glass
tränger - behöver
söppel - sopor
rolig - lugn (Problematiskt ord, ibland använder jag den norska och ibland den svenska meningen. Det förvirrar alla.)
lasta ned - ladda ner
minnespinne - USB-minne
by - stad
sinnessykt - sinnessjukt, allmänt förstärkande ord (använder jag det som...)
göy - skoj
kult - kul
jenter - tjejer (det känns lite fånigt att säga jenter så det blir att jag mest säger tjejer)
kvittering eller kvittens - kvitto
koseligt - mysigt
tull - vet inte riktigt, men används som "det är bara tull", alltså, det är bara skit
drit - skit
do - toa

Lite klättertermer:
rute - led
tak - grepp
tau - rep
fjell - klippa, kan användas till lite allt möjligt tror jag. Typ "fast fjell" betyder att det är bra klippa

I övrigt så känns det ibland som att varannan låt som spelas på radio är av Kent. Alla verkar älska Kent här. Jaja, jag får väl uthärda. Idag får vi hylla vår fantastiska svenska musikindustri som firar nya framgångar i världen. Allas våran älskade Basshunter ligger nämligen etta på singellistan i Storbritannien! Gha.

Comments

David said…
What about "Alfakrull"?
Pär said…
Oh, helt rätt! Alfakrull är gulligt. Tull betyder för övrigt "skämt". Ett annat konstigt ord är fag. Det betyder ungefär "subject" eller ämne på svenska. Men det används för hur mycket som helst! Kompetensgrupper, intresseområde, det man är intresserad av och så vidare.