Stormig söndagsturAnders och Cajsa i full storm

Nätraggade lite genom Flickr och fick kontakt med Håkon här i Trondheim. Mailade lite fram och tillbaka om tur den här helgen och han hade många bra förslag. Efter lite sista-minuten debatt på Statoil här utanför så åkte vi till Ruten bara 8 mil från Trondheim med, enligt guide Håkon, väldigt fin skidåkning. Perfekt! Skönt att inte behöva stiga upp så tidigt, nu lämnade vi Trondheim vid 9. Betydligt bekvämare än 6 som var tvunget för en månad sedan. Just ja, med vi menar jag Cajsa, Anders, Kjell, Håkon, hans kompis Trygve och jag.

Det är alltid lite vanskligt att veta vad nya turkompisar förväntar sig av en dag på fjället. Det finns ett så otroligt brett register av vad en bra dag på fjället är. Nu då det snöat, blåst, varnades för hårda vindar, haglade, sol och mer snö, blir självklart varje tur en chansning. Om då någon vill gå mer på fjällskidor, någon vill åka skog, någon vill till topps till varje pris och någon vill vända redan vid bilen så kan det bli väldigt... dåligt.Egengrävd parkering

Idag fick vi verkligen vara med om allt möjligt. Där turen började finns det ingen parkering. Så vi skottade två parkeringsplatser i plogvallen. Fint det, men nu var det efter en europaväg. Som tur var en norsk europaväg en söndagsmorgon så särskilt många tunga lastbilar passerade inte. Kanske var det bara jag men lite nervöst var det att stå där med bilen i vägen för allt och alla.
Trygve i några sekunders finväder

Sen gick vi upp i fin skog några hundra höjdmeter, traverserade runt fjället i fint väder och började sedan gå upp mot den stora bergssidan där vi skulle åka. Just när vi kommer fram till den riktiga stigningen så lägger sig molnen kring oss och det börjar verkligen blåsa och vräka ner snö.Snöstorm på fjället

Eftersom det inte var några farligheter på fjället framför oss och vi hade GPS så bet vi ihop och gick mot toppen. Det blåste mer och mer och när vi nådde toppkammen så var det kämpigt att komma framåt. Men det är, som vanligt, bara att vänta lite mellan vindpustarna och gå vidare. Jag tycker verkligen om att vara på fjället i sånt här väder när jag är pigg, varm och har mycket energi. Terapi. Upp kom vi och där kunde vi finna lä från en stor radio-länk. Äta, dricka, av med stighudar, på med hjälm och så peka skidorna neråt. Väldigt liten sikt från början men fin snö gjorde att det aldrig kändes annat än, ja, lite utmanande. Men Håkon och Trygve visade vägen och brände ner i grytan med oss andra efter.

Innan vi tog sista höjdmeterna ner till bilen sprang vi upp ett extra varv på en liten fjällsida som vi passerat på vägen upp. Riktigt fin skidterräng och 400 höjdmeter bonus-puder (ja... bonus och bonus, vi fick ju gå upp) gjorde oss alla glada. Väl nere så visar höjdmätaren att vi gått kring 1350 höjdmeter under dagen. Inte illa när nästan alla 1350 höjdmeter gav pudersvängar i utbyte!
Kjell var stark
I övrigt var Kjell stark som fan idag och gick som ett expresslok. Cajsa åkte bättre skidor än någonsin och Anders har tagit sin telemarksåkning ett steg längre. Håkon och Trygve kändes stabila och jag tyckte det var väldigt fint att gå på tur med dom. Håkon hade för övrigt helt rätt, fjället erbjöd verkligen väldigt fin skidåkning! Det blev för övrigt en ganska osocial tur eftersom vi gick efter varandra i stark blåst och i högt tempo hela dagen. Nästa tur får vi gräva solgrop och sitta och mysa.

För att knyta an lite till det här med förväntningar igen så upplevde jag det att vi alla hade ungefär samma förväntningar och att vi alla var väldigt nöjda med dagen. Och på onsdag ska Håkon med och bouldra, perfekt! För övrigt trevligt med en klätterkompis som är 7 cm längre och 15 kg tyngre än mig.Jag, Cajsa och Anders

En lång helg är till ända. Fredags-öl och bowling med jobbet på fredag. Klättring, storhandling och fin-middag med vegan-lasagne och svullo-äppelpaj på lördag. Och så all denna skidåkning idag. Nu är klockan åtta och jag ska sova.

Ahh, just ja! Här kommer en uppdaterad karta. Ruten finns med så det är bara att klicka runt tills du hittar den.

Comments

David said…
Trevligt! :)
8 mil hemifrån. Få se vart kommer man då? Bygdsiljum, Agnäs. Det där såg bättre ut...
Pär said…
Ja, det var ett riktigt fjäll! Dessutom berättade Håkon att skidåkningen på toppen av Vassfjället, två mil från mitt hus, är riktigt bra. Det måste undersökas!