51 kilometer

Tired after 51 km and 1750 vertical

Såg av en slump på Facebook att UTBCN, Ultra Trail de Barcelona, hade öppnat för anmälan. Loppet går i läckra parken Garraf, som jag skrivit om, och som ligger nära både Barcelona och mitt hus. Efter bergsmaratonet vi sprang i september och efter massor av dagar i Pyrenéerna har det känns läge att börja konkretisera Ultra-tankarna. Kollade in de olika klasserna och tänkte att, ja, kanske ska prova 70 km-loppet? Exakt längd blir jag lite osäker på, GPS-spåret visare snarare 73 km.

Jag har vandrat och cyklat en del i Garraf och vet att det är stenigt och att stenarna är hala. Hela området är kalksten, har i princip ingen jordmån och är mycket, mycket torrt. Beskrivningen loppets hemsida säger teknisk terräng och mycket höjdmeter, kring 3000 positiva för 70 kilometers-loppet. Perfekt, bor ju idag i ett mycket stenigt och mycket kuperat området så jag borde känna mig som hemma. Men innan jag anmäler fick jag i fredags för mig att jag skulle provspringa en del av sträckan. Så jag laddade ner GPS-spåret, bestämde var jag skulle börja, funderade ut vilka byar jag passerade där jag kunde köpa något att äta, och satte i lördags förmiddag iväg. Det regnade och det var mycket riktigt jäkla stenigt. På det hela taget kändes det bra, det är stor skillnad med små backar på 200-300 höjdmeter jämfört med Pyrenéernas 1000-1500 höjdmeter. Fötterna blev trötta av den stökiga terrängen och det gick sakta att behöva navigera och fundera. Men framåt gick det och när jag började närma mig bortesta hörnet så kollade jag för första gången på GPS-en. 37 km. Min enda tanke var, jevlar, det här blir en lång dag. Ungefär då tog mina löparkrafter slut och i de låååånga uppförsbackarna jag hade tillbaka så blev det powerwalk mixat med lätt joggande i nedförsbackarna.

Vet inte riktigt hur det gick till men något kartförberedelsefel hade jag gjort. Till slut, 8 timmar och 1750 höjdmeter senare, var jag tillbaka till bilen. Grymt skön dag i mitt eget huvud, något matta ben och med en fantastisk solnedgång runt om mig var det grymt gott att öppna den Red Bull jag haft på kylning i bilen. Jajjemen, det här blir ett kul lopp att springa i april! Hänger du på?

RunKeeper-loggen från dagen.

Comments